Isak Utsi (S) blir nytt kommunalråd i Arjeplog Foto: Stefan Karlsson

Isak Utsi (S) – nytt kommunalråd i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplogs kommunfullmäktige valde i dag Isak Utsi (S) till nytt kommunalråd efter Britta Flinkfeldt .

Han tillträder den 16 september.

Isak Utsi, 28, som varit ordförande i den samiska ungdomsorganisationen Saminuorra och affärsutvecklare valdes med stor enighet och för honom själv var det

– Jag blev vald, jajamensan, och jag tolkar det som att det var ett enhälligt beslut och det är jag glad och hedrad över. Jag har varit lite spänd inför den här dagen och det känns väldigt skönt att vi kommit till den här punkten att jag är vald nu. Det är en speciell känsla som infinner sig och det kan ta ett tag innan den sjunker in. 

”Ska göra mitt yttersta”

Han tillträder den 15 september och ska vara på plats i kommunen från och med augusti. 

– Jag ser fram att göra mitt yttersta för Arjeplog, säger Isak Utsi.

Är det något speciellt du vill göra ?

– Jag vill inte föregå det eftersom jag har en del att läsa in om Arjeplog. Men det är viktigt att fortsätta att driva samverkan med regionerna och så ska vi ha en röst nationellt också.

Kan det bli mer samverkan mellan de närmaste kommunerna också?

– Det är en utmaning det här med samordning av resurser.  Man kan säga att det är lättare att göra det där det inte är så långa avstånd, Det där är något jag måste titta mer på. säger Isak Utsi.  

Ett inkomstbasbelopp

Isak Utsi får samma arvode som Britta Flinkfeldt, ett inkomstbasbelopp eller 66 800 kronor i månaden,

Och beslutet innebär att hon slutar den 15 september efter drygt elva år som kommunalråd och att han tillträder dagen efter.

– Det känns lite sorgligt att sluta, men det är dags nu om jag ska hinna göra något annat. Under augusti månad så ska Isak Utsi gå bredvid mig. Det är mycket att ta in och jag kan ta på mig rollen att säga, tänk på det här och tänk på det här.

– Sedan hoppas jag att jag att jag när har slutat kan gå bredvid honom några dagar och då är det han som spelar förstafiolen, säger Britta Flinkfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.