Isbanan ska bli bättre – med smart teknik

Publicerad

Isbanan i Luleå ska bli bättre. Detta med hjälp av smart teknik som ska berätta var det finns lediga sparkar till Luleåborna.

Projektet handlar om att flera små sensorer kommer placeras ut vid isbanan i Luleå. De kan vara i isen för att mäta tjockleken, under en grillplats eller spark för att se om de är lediga.

– Vi kopplar ihop vanliga sensorer på ett smart sätt till ett system och sedan visualisera vi det på en hemsida, säger Johan Wenngren, forskare på Luleå tekniska universitet.

Arbetet blir mer proaktivt

Luleå kommun kan även med hjälp av informationen planera sin verksamhet bättre och bli mer proaktiva. Sensorerna kommer larma när veden vid grillplatsen börjar ta slut eller när soptunnorna blir för fulla.

– Vi kan tömma en papperskorg när den är full, istället för att åka ut och kolla om den är full eller inte, säger projektledaren Hanna Westergaard.

Hör de bakom projektet berätta när sensorerna är igång för att hjälpa Luleåborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.