Islossning trots bitande kyla i Kangos

Uppdaterad
Publicerad

Trots att temperaturen visade på minus 30 grader i flera dagar stiger vattnet i Lainioälven i Kangos i Pajala kommun och det har bildats isproppar.

– Det känns märkligt att se älven svämma över den här tiden på året, säger Astrid Hedpalm, boende nära en väg som nu svämmat över.

SVT har bett SMHI förklara det uppstådda fenomenet fenomenet.

Onormalt flöde

– Jag kan se i våra modeller att det är betydligt mycket mer vatten än normalt för årstiden. Flödet är långt över normalt vilket skulle kunna vara en orsak till att isen beter sig annorlunda i år, säger Katarina Stensen, hydrolog vid SMHI.

Under de senaste två veckorna har vädret i Pajala kommun blivit allt kyligare och den senaste veckan har det hållit sig kring minus 30. Taxichauffören Malin Ylivaino berättar att Lainioälvens vattenflöde varit det stora samtalsämnet bland Kangosborna under den senaste tiden.

–  När det var varmare för ett tag sedan blev det islossning och isen ville inte riktigt frysa till igen. Det har varit högt vatten och i förra veckan började isen röra på sig och det har blivit en ispropp i älven och man ser stora isflak, säger hon.

Vägen svämmades över

Lainioälven har svämmat över en enskild väg som går till byns campinganläggningen där Astrid Hedpalm dagligen brukar promenera med sina hundar.

– Men det kan jag inte göra nu på grund av vattenflödet. Vädret har verkligen blivit konstigt. Jag undrar hur vårfloden kommer att se ut när det svämmar över trots att det är minus 30...

Ovanligt

Enligt SMHI är det inget ovanligt fenomen att isproppar bildas i vattendrag vid kallt väder.

Isproppar kan bildas antingen vid islossning då stora ismängder i älven kan dämma upp flödet. Det kan också bildas vid riktigt kallt väder när kristaller bildas på vattenytan och blandas ned i vattenmassorna. Vattnet fylls då med flytande iskristaller som flockas till issörja när vattenhastigheten minskar. Är vattenhastigheten tillräckligt låg byggs det upp ett istäcke av issörjan. Därefter byggs det snabbt på med mera is och bildar en ispropp.

– Det ovanliga i detta fall är tidpunkten för isproppen. Det kan bero på blidväder sent inpå hösten/vintern vilket lett till att isen gått upp och att flödet varit högt, säger Katarina Stensen, hydrolog vid SMHI.

Trots det kalla vädret har det bildats isproppar i Lainioälven. Foto: Malin Ylivainio

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.