En Haparandabo ringde aldrig polisen när en man dog i en överdos, istället dumpade han kroppen vid en skogsväg i Töre och lämnade en lapp till polisen Foto: Polisen

Man dumpade avliden person på skogsväg i Töre – bad om ursäkt på papperslapp

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern ringde inte ambulans efter att en annan man dött av en överdos – istället dumpade han kroppen vid en skogsväg i Töre och lämnade en lapp till polisen. Nu inleds rättegången mot mannen som misstänks för brott mot griftefriden.

I slutet av november 2019 svängde en man och en kvinna in på en skogsväg i Töre för att kissa, men vid vägen låg det en hög med kläder.

När mannen senare gick fram i snön och tittade närmare på klädhögen såg han att det låg en människa där.

En polispatrull som kom till platsen kunde sedan konstatera att det under ett fastfruset täcke låg en avliden man.

Den avlidne visade sig vara en man i 25-årsåldern bosatt i Haparanda. Efter en obduktion stod det klart att mannen avlidit av en överdos.

Handskriven lapp

Polisen inledde en mordutredning och några dagar efter att kroppen hittades lämnades en handskriven lapp med information om dödsfallet till polisen i Haparanda.

I lappen stod det skrivet: ”Pga orsaker jag inte kan gå in på var jag förhindrad att köra till sjukhus. Beklagar detta till de anhöriga.”

Via telefonmaster kunde polisen sedan knyta en man i 40-årsåldern till händelsen. Mannen hade innan novemberkvällen bott tillsammans med den avlidne på ett boende i Haparanda.

Kroppen lämnades vid skogsväg

Enligt mannen hade han och två andra personer plockat upp honom i Stockholm.

Med bil skulle de fyra senare under natten köra de 100 milen från Stockholm till Haparanda, men under resan upptäckte de övriga att mannen i 25-årsåldern var död.

Istället för att ringa efter ambulans lämnades den avlidna vid en skogsväg. Enligt mannen i 40-årsåldern berodde det på att han fick ”panik”.

Under onsdagen startar rättegången mot mannen som misstänks för brott mot griftefrid.

Mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.