”Det är helt otroligt – vilken lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet att det inte blir någon nedläggning av IVA och narkosläkartjänsterna i Kalix och Kiruna. 

På Kalix sjukhus firades beskedet med semlor, och gruppen Sjukhuskampen Östra Norrbotten ser de som att deras kamp varit av betydelse:

– Det är glädjande och helt otroligt. Vilken lättnad, det är som en stor sten som har ramlat från bröstet, säger Annika Brännström, intensivvårdssjuksköterska vid Kalix sjukhus och talesperson för ”Sjukhuskampen östra Norrbotten”.

– Jag är helt övertygad om att politikerna förstått vidden och konsekvenserna av det här förslaget. Många människor skulle fara illa.

Hoppas på andra förslag

De var utifrån dom muntliga föredragningarna som regionens majoritetspartier –Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick presenterades för sig under tisdagen –  som beslutet fattades: 

– Vi gör bedömningen att det inte är möjligt att genomföra, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Foto: Idag firade det med semlor på Kalix sjukhus

Dagens besked innebär alltså att IVA-platserna och narkosen vid i Kalix och Kiruna inte längre hotas, men underskottet på 320 miljoner för enbart närsjukvården kvarstår och i stället måste man nu dra in på andra ställen, enligt Anders Öberg (S).

– Vi är oroade eftersom det innebär att vi äter från framtiden. Vi hoppas nu att verksamheten kommer med andra förslag för hur vi ska hålla budgeten.

Tror på mindre sjukhus

Annika Brännström tror att en decentralisering är framtiden, det vill säga att satsa på dom mindre sjukhusen: 

– Landstinget har ju haft ett centraliseringstänk under 15-20 års tid, det går inte längre, man måste ändra strategi från början. Vi vet idag att det är dom små sjukhusen som är mest kostnadseffektiva och patientsäkra.

Dagens besked var glädjande för många, men samtidigt tycker Anders Öberg (S) att det är olyckligt att man oroat befolkningen kring ett förslag som ännu inte är färdigt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.