Röntgen och IVA kan försvinna ”så småningom”

Uppdaterad
Publicerad

Regionledningen fortsätter att utreda patienttransporterna om IVA-platserna i Kalix och Kiruna skulle läggas ned. Dessutom ska läkarkompetensen inom röntgen koncentreras till Sunderbyn, Gällivare och Piteå.

På onsdagen ska beslutet om förändrade uppdrag för länets fem sjukhus klubbas igenom på regionstyrelsens möte.

Sunderbyn och Gällivare blir länssjukhus – Piteå, Kalix och Kiruna blir närsjukhus.

”Underordnad roll”

–  Det är fortsatt koncentration som gäller. Närsjukhusen får en underordnad roll i fortsättningen och det kan innebära vad som helst. Det finns ingen närmare definition på det, Sjukhusen kan bli förstärkta vårdcentraler utan specialistkompetenser,  säger sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård..

Regionledningen vill också koncentrera läkarkompetensen inom bild-och funktionsmedicin, röntgen, till Sunderbyn, Gällivare och Piteå.

– Men vi har sagt att röntgenläkarna i Kalix och Kiruna blir kvar, men verksamheten ska ledas från länsfunktionen, säger landstingsrådet Anders Öberg.

Avvecklas ”så småningom”

Men på sikt hotas även de läkartjänsterna eftersom det handlar om en blandad bemanning av fasta läkare, vikarier och hyrläkare.

”Den genomförda risk-och konsekvensanalysen visar att en avveckling av läkare i Kalix och Kiruna kan avvecklas med befintlig kompetens och resurser.”

Röntgenläkarna i Kalix och Kiruna kan försvinna ”så småningom” och samma sak med de fyra IVA-platserna, menar en av de som har insyn i regionledningens process.

”Som dominobrickor”

Regiondirektören ska därför utreda patienttransporterna för att säkerställa trygghet och säkerhet – om IVA-platserna skulle avvecklas.

– Det bygger på om vi har kompetensen. Om vi inte har den och måste lita på inhyrda lösningar så kommer vi att tvingas titta en gång till på frågan. Det är klart att det kan bli förändringar, men just nu är det inte aktuellt,  säger Anders Öberg.

”Narkosläkare är en svårrekryterad läkarkompetens. När nuvarande narkosläkare i Kalix och Kiruna går i pension så tvingas regionen sannolikt till inhyrd läkarbemanning. I längden är den lösningen inte ekonomiskt hållbar,”skriver regionledningen.

”Det är en successiv trappa. Som dominobrickor. Faller en så faller de andra också . Det är den utvecklingen vi tyvärr ser i Kalix och Kiruna, säger Kenneth Backgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.