Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är jättestora förändringar för vår personal som fått börja pendla och har gått över till 12,5 timmars arbetspass, säger Therese Apelqvist, enhetschef för intensivvården på Sunderby sjukhus. Foto: SVT/Ulrika Wänkkö

Stor press på vårdpersonalen – jobbar 12 timmar i sträck

Uppdaterad
Publicerad
Intensivvårdspersonal från Luleå och Kalix sjukhus har flyttats till Piteå sjukhus samtidigt som arbetspassen har förlängts till 12,5 timmar. En situation som innebär hög press på personalen.

I flera veckor har intensivvården i Norrbotten förberett sig för ett ökat tryck från covidpatienter. IVA-personal från Kalix och Sunderby sjukhus pendlar nu till Piteå för att bemanna coronaavdelningarna där.

–  Det är jättestora förändringar för vår personal som fått börja pendla och har gått över till 12,5 timmars arbetspass, säger Therese Apelqvist, enhetschef för intensivvården på Sunderby sjukhus.

”Många reagerar väldigt starkt”

Arbetet med covidpatienter är det samma som med andra intensivvårdspatienter, påpekar hon, förutom att personalen bär skyddsutrustning mot smitta och att patienden blir isolerad. 

Men många medarbetare reagerar mot att arbetsförhållandena förändras så pass mycket utan att krislägesavtalet utlöses enligt skyddsombudet.

– Vi kan ju intensivvården. Men just det här att vi flyttas till andra orter och får långa arbetspass utan att få skälig utrustning, många reagerar väldigt starkt mot det, säger skyddsombudet på IVA i Sunderbyn, Carina Nilsson.

– Den här situationen påverkar alla. Så klart är det hög stress. Alla är väldigt fokuserade i arbetet med patienter men sen finns också den här pressen med oro för anhöriga och vad som händer i samhället, säger Therese Apelqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet