Hör mer i videon ovan om vad som kan ha lett till att Region Norrbotten kritiseras av IVO. Foto: TT/SVT

Allvarliga brister inom äldrevården under pandemin – Norrbotten kritiseras hårt

Publicerad

Det har funnits allvarliga brister inom äldrevården i Sverige under pandemin, enligt en ny rapport av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Norrbotten kritiseras på tre av fyra punkter.

Totalt har 2 800 personer som bott på särskilt boende avlidit i hela Sverige och i Norrbotten pekar IVO på tre områden där det brustit.

Det handlar om att patienter inte har fått vård och behandling utifrån behov, att vård i livets slutskede inte har skötts enligt gällande regelverk samt brister i primärvårdens patientjournaler. IVO skriver också i sin rapport:

”Läkares bedömning har i dessa fall varken skett genom fysisk bedömning på plats eller på distans utifrån sjuksköterskas uppgifter om patientens tillstånd. I enstaka intervjuer med sjuksköterskor har det framförts att sjuksköterskorna fått ta ett stort ansvar i de individuella bedömningarna.”

”Förfärande med så allvarlig kritik”

– Vi ser mycket allvarligt på detta och det är förfärande att vi får en så allvarlig kritik. Vi måste ta till det här och verkligen läsa igenom kritiken ordentligt, säger Pia Näsvall, chefläkare vid Region Norrbotten.

Nu påbörjas arbetet med att åtgärda bristerna så Region Norrbotten står bättre rustad inför en ny pandemi.

– Det var tungt att läsa detta. Samtidigt som jag känner att det är en trygghet att vi har myndigheter som granskar oss. Det gör att vi kan bli bättre, säger Pia Näsvall, chefläkare vid Region Norrbotten.

I videon ovan kan du höra varför Region Norrbotten tror att de brustit i vården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet