Per-Ola Olofsson är en av de fastighetsägare som LKAB inte är överens med Foto: svt

”Jag upplever att de har gått prestige i frågan”

Uppdaterad
Publicerad
En av fastighetsägarna som kan bli föremål för tvångsinlösen i Kirunas befintliga centrum är ägarna till det så kallade Pekinghuset. ”Vi har sagt att det är lika bra att de drar igång exproprieringen, säger Per-Ola Olofsson, en av ägarna.

I Pekinghuset ägs av företaget Svenska civildatologerna som bland annat driver Kiruna annonsblad och andra gratistidningar i Norrbotten samt på Gotland. Huset har pekats ut som värt att flyttas till nya centrum för sina höga arkitektoniska värden.

Men fastighetsägarna har inte lyckats komma överens med LKAB om villkoren. Det finns, enligt vad SVT erfar, ytterligare tre eller fyra fastighetsägare som har kört fast i förhandlingarna och som nu kan bli föremål för tvångsinlösen via Bergsstaten.

Per-Ola Olofsson är besviken på hur LKAB har agerat i förhandlingarna.

– Vi har inte accepterat värderingen från värderingsperson som de har anlitat. När vi har anlitat en egen värderare så säger de att han är partisk.

”Prestige i processen”

Enligt Per-Ola Olofsson har processen gått ut över företagets möjligheter att utvecklas i Kiruna.

– Vi har inte gjort en enda nyrekrytering i Kiruna. De anställningar som vi har gjort har skett på andra orter där vi har verksamhet. Just nu lutar det åt att vi måste flytta huvudkontoret till Luleå. Jag upplever att det har gått prestige i processen.

Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef vid LKAB säger att de inte kommenterar enskilda förhandlingar.

– Vi tror inte på att förhandla via tredje part, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet