Här jagas renarna i 45 km i timmen längs vägen. Foto: privat

Här jagar chauffören renflock med lastbil – ”Djurplågeri”

Uppdaterad
Publicerad

I en hög hastighet jagar lastbilschauffören en flyende renflock längs landsvägen. Videon, som han själv delade, har väckt kraftiga reaktioner.

Det var under onsdagsförmiddagen som videoklippet där en renflock blir jagad av en lastbil postades på en öppen gruppsida på sociala medier. Gruppen är till för lastbilschaufförer och på bara en timme hade över 200 personer kommenterat, de flesta i anklagande ordalag mot chauffören.

”Man plågar fan inte djur så och tror man är cool för det”, står det i en av kommentarerna.

”Det är rena vansinnet, man gör inte så här, det är rent djurplågeri”, säger Fia Kaddik från partiet Guovssonásti som har rennäringen som en av huvudfrågorna.

Chauffören valde att inte ställa upp för en intervju, men i ett skriftligt svar till Sameradion & SVT Sápmi säger han att han inte ser det som djurplågeri.

– Nej, absolut inte, sa han till SVT sápmi.

Efter Sameradion & SVT Sápmis publicering av denna nyhet har videon plockats bort från facebook. Chauffören har även skrivit i ett sms: ”Det kan hända att jag fel bedömde situationen. Och jag ber om ursäkt för det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.