Jägareförbundet: ”Inte den klarhet som vi hoppats på”

Uppdaterad
Publicerad

I och med domen i Högsta domstolen vill nu Jägareförbundet att länsstyrelsen i Norrbotten och samebyn förhandlar fram hur den framtida fjälljakten ska se ut.

– Det är en klar seger för Girjas sameby. Det gör att vi har en situation vi inte har sett förut och som måste analyseras, säger Anders Iacobaeus, ledamot i Jägareförbundet styrelse.

Klockan nio på torsdagsförmiddagen avkunnade Högsta domstolen sin dom: Girjas sameby har ensamrätt till upplåtelse av jakt och fiske på området på grund av urminnens hävd. Samebyn får upplåta småviltsjakt och fiske utan statens samtycke.

Många medlemmar i olika samebyar runt om i landet jublade åt domen medan Jägareförbundet säger dock att domen inte var den klarhet som de hade hoppats på. Anders Iacobaues, ledamot i Jägareförbundets styrelse, utvecklar hur förbundet tänker i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.