Jägareförbundets råd inför höstens jakt: ”Samlas inte i stora grupper”

Uppdaterad
Publicerad

För många är jakten en årlig tradition – men på grund av covid-19 kan höstens älgjakt bli lite annorlunda jämfört med tidigare år.

Svenska jägareförbundet har gått ut med rekommendationer till sina medlemmar med anledning av coronaviruset.

I ett dokument med information till jaktlagen inför hösten skriver Svenska jägareförbundet bland annat att deltagande bör tänka igenom ett eventuellt delat boende i jaktkoja och att vid längre resor i bil helst endast åka med personer i det egna hushållet. 

Coronapandemin

Äldre bör undvika större grupper

Förutom det går förbundet också ut med att personer som är 70 år eller äldre inte bör närvara vid större samlingar. Samma sak gäller personer i riskgrupper.

– Det betyder inte att de inte kan vara med. De ska vara med på jakten, självklart, men kanske inte samlas i för stora grupper och håll avstånd, säger jaktkonsulenten Niklas Lundberg i Lulå.

Inte samma samvaro

En annan sak som förbundet går ut med är att helst avstå från gemensam matlagning, om det ska förekomma bör det enligt informationen till jaktlagen ske utomhus och med egna tallrikar och bestick.

– Den här samvaron där man verkligen sitter tillsammans och umgås, kanske på kvällar och liknande, den kommer att bli lite drabbad och lidande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet