Jaktavlysning upprör Malmfältsjägare

Publicerad

Länsstyrelsen har beviljat avlysning av småviltsjakt inom ett område i Girjas sameby.

Enskilda jägare är upprörda, men ordförande för Kiruna jaktvårdskrets har förståelse för avlysningen.

Det är den stora snömängden som har skapat en extremt svår betessitutation i området på statens mark i Girjas sameby. Det 27.400 hektar stora området ligger i gränstrakterna av Gällivare och Kiruna kommuner och på sociala medier har jägare i området varit upprörda.

Lisa Pekkari, ordförande för Kiruna jaktvårdskrets, tycker dock inte att det är något konstigt med avlysningen.

– Om förvaltningen ska fungera så är det nödvändigt att kunna avlysa områden. Från vår sida är det inget ifrågasättande, utan mer en undran varför man väljer att avlysa för just jakt när man kan tycka att skoter och heliskiing borde vara mer störande. Personligen tror jag att en ensam jägare som ser betande renar väljer att gå åt ett annat håll.

Avlysningar händer varje år

Nicklas Tuorda, jakthandläggare på länsstyrelsen, säger att det inte är ovanligt att de avlyser områden för småviltsjakt, utan det händer varje år. Han har också noterat de upprörda kommentarer från enskilda jägare.

– Jag har sett det men kommentarerna handlar ju egentligen om hovrättsprocessen, säger han.

Skoterförbud kan komma

Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, har också sett att kommentarer drar paralleller mellan den aktuella avlysningen och den lika aktuella domen i Hovrätten som säger att samebyn har starkare rätt till jakt och fiske än staten.

– Det är spekulationer som syftar till att försöka skapa konflikt, men det finns absolut inget samband.

Varför väljer ni att begära avlysning för jakt men inte för skoterkörning?

– Vi försöker undvika det så länge som möjligt, för vi vet ju att det också skapar mer debatt och diskussion. Men ser vi att renen behöver mer bestesro, då kommer vi begära skoterförbud. Det är det verktyget vi har, säger Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.