Olof Marakatt fällde sin första björn, men jaktlyckan fick en sur avslutning. Foto: Sameradion & SVT Sápmi/privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sköt jättebjörn – men köttet förstördes i värmen

Publicerad

Länsstyrelsens besiktningsman dröjde så länge att 200 kilo björnkött blev förstört i värmen.
– Vi mister tio tusen kronor på det, säger jaktledaren Svante Pounu.

Flera hundra kilo björnkött blev förstört pågrund av att det dröjde för länge för Länsstyrelsens besiktningsman att besiktiga björnen, skriver Sameradion & SVT Sápmi.

Det var i mitten av september som jaktlaget sköt sin första björn någonsin i Karesuando byaallmänning. Björnen fälldes strax söder om byn Muodoslompolo. En bjässe på omkring 300 kilo lufsade mot jägaren Olof Marakatt som fick fritt skottläge i sitt älgtorn vid en stor gul myr.

– Det kändes roligt att få skjuta när björnen kom som så vid ett öppet ställe, säger skytten som skrek till så att björnen stannade innan han avlossade skotten.

”Vi mister tio tusen kronor”

Enligt jaktreglerna ska länsstyrelsen besiktiga björnen, bland annat i forskningssyfte. Men den här gången dröjde besiktingsmannen sju timmar, enligt jaktlaget. Björnköttet hann bli förstört och togs inte emot av slakteriet.

– Vi mister tio tusen kronor på det. Vi hade hoppats att vi hade kunnat få ett tillskott i laget. De här handläggningstiderna måste ju ändras, säger jaktledaren Svante Pounu. 

På länsstyrelsen i Norrbotten beklagar man det inträffade. Alexander Viniger är ansvarig för besiktningarna. Han säger att det normalt skulle ta två timmar till platsen men det dröjde längre den här gången. Enligt deras egen notering tog det fem timmar till platsen. Vad det berodde på kan han inte svara på i detalj men liknande situationer har uppstått tidigare. Då har jaktlag fått klartecken att föra skjutna björnar till slakteriet, där det besiktigats av länsstyrelsen.

– Vet inte vad som gick fel i det här fallet. Kommunikationsmiss, säger Alexander Viniger.

Hängde utanför slaktbodan i solskenet

– Själva björnkroppen hängde utanför slaktbodan i solskenet, det var ungefär 15 till 20 grader varmt och dessutom var björnen inte flådd vilket naturligtvis påskyndar processen av köttförstöringen. Det är naturligtvis en sak som varje jägare ansvarar för, att hantera köttet på rätt sätt så det inte sker. I det här fallet har det inte skett på korrekt sätt, säger Alexander Viniger.

Jaktlaget tänker söka ersättning från länsstyrelsen i Norrbotten och vill se fler besiktningsmän i framtiden för att sådant här ska undvikas.

– Annars så har vi ingen vits att skjuta någon björn, säger jaktledare Svante Pounu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer