LKAB tappar i vinst enligt nya kvartalsrapporten. Foto: Per Larsson / TT

Järnvägen gäckar LKAB – tungt kvartal för gruvbolaget

Uppdaterad
Publicerad

LKAB redovisar ett kraftigt vinstfall för årets andra kvartal. Vinsten på 3,6 miljarder kronor kan jämföras med 5,2 miljarder för motsvarande kvartal i fjol. Orsakerna är flera bland annat lägre järnmalmspriser och underhållsarbetet längs Malmbanan.

Svårigheter att transportera rågods från övriga gruvor har påverkat kvartalet. Under sommaren utförs dessutom omfattande underhållsarbeten på Malmbanan vilket ytterligare försämrat transportkapaciteten. Gruvbrytningen i Svappavaara har därför tvingats begränsas under sommaren. 

”Blir värre”

-   Leveranskapaciteten för våra högförädlade järnmalmsprodukter riskerar att begränsas till följd av bristerna på Malmbanan som redan idag är en trång sektor med ökade kostnader och minskad flexibilitet till följd. Detta visas inte minst under sommarmånadernas underhållsarbeten och är något som vi tyvärr ser kommer förvärras över tid om inte förändring sker, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

Omsättningen

Nettoomsättningen för LKAB föll till 9,4 miljarder, ned från 12,4 miljarder kronor, visar den senaste kvartalsrapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.