Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Ekh kommunchef i Haparanda. Foto: Randi Gitz-Johansson/SVT

Personalkris i Haparanda om arbetspendlare från Finland stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda kommun aktiverar nu en krisledningsnämnd, vilket aldrig har skett tidigare. Anledningen är den osäkra situationen kring finska gränsen i samband med corona-pandemin.
– Vi har ungefär 130 medarbetare som bor i Finland men jobbar i Haparanda och pendlar dagligen, säger kommunchefen Lena Ehk.

En stängd gräns ger också en stor påverkan på näringslivet.

– Det är många som arbetar i Torneå som pendlar åt andra hållet, så det är klart att det här får jättestor betydelse för oss, säger Lena Ekh.

Arbetspendlare kan stoppas

Finland har aviserat att man är på väg att helt stänga gränsen till Sverige. Just nu tillåter man arbetspendling och godstrafik över gränsen. Om Finland stänger gränserna helt kommer det att drabba Haparanda väldigt hårt.

– Vi arbetar sedan fyra veckor tillbaka med bland annat att se om vi kan omfördela personal för att nyttja resurserna på ett annat sätt.

Erbjuds bo i Haparanda

Haparanda kommun har också gått ut med ett erbjudande till de som bor i Torneå men arbetar i Haparanda, om de har möjlighet att bo i Haparanda under en längre tid.

Då skulle det handla om boende på hotell som kommunen ordnar.

– Vi har hittills fått 15-20 svar och vi för diskussioner om villkoren. Inget är klart men vi jobbar med den inriktningen, säger Lena Ekh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet