Jättesatsning på ett nytt friluftsområde i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

En ny stadionbyggnad på idrottsanläggningen Matojärvi och en sittlift till slalombacken på Luossavaara är starten på en jättesatsning på ett nytt friluftsområde. Utvecklingen av området ska ge ett nytt stadsnära aktivitets- och friluftsområde för Kirunabor och besökare.

Planen är att sammanbinda Matojärvi idrottsanläggning med slalombacken på Luossavaara. Och redan i sommar börjar arbetet med att göra det. Genomförs hela satsningen enligt planen, som ska pågå de närmaste åren, blir det en investering på runt 90 miljoner kronor.

Finns pengarna?

– Det är en långsiktig satsning, vi har redan avsatt 30 miljoner kronor, kommunen har även andra investeringar att göra men i slutänden kommer vi att nå dit, säger Stefan Sydberg (M) 2:e vice kommunstyrelse ordförande.

Turistnäringen utvecklas

Utvecklingsplanen innebär förutom ett aktivitetsområde för Kirunaborna även en förutsättning för kommersiell utveckling av turistnäringen i Kirunas närområde.

– Tanken med satsningen är att besöksnäringen ska bli än starkare än den är idag i Kiruna, säger Stefan Sydberg.

Tänkta hotellet blir toppstuga

Förutom satsningar på Matojärvi och en ny sittlift som innebär att Luossavaara kan bli ett aktivitetsområde året runt  vill kommunen ta över det avbrutna hotellbygget på toppen av Luossavaara av LKAB och bygga en toppstuga med en utsiktsplattform.

– Istället för att riva byggnaden så vill vi utveckla byggnaden till en toppstuga med utsiktsplats där man kan fika och äta, säger Stefan Sydberg.

Investeringarna förutsätter att kommunen får förfogande över den statliga marken i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.