Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemmagjorda knivar på rummen – hör institutionschefen Robert Winneborn hur Sis-hemmet i Kalix hanterar olika larm. Foto: Arkiv/SVT

JO-besök försenade visitation på Sis-hem – hemmagjorda knivar hittades i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

I november 2022 gjorde Justitieombudsmannen ett oanmält besök på Sis-hemmet Johannisberg i Kalix. Handlingar som SVT tagit del av visar att besöket i sig utgjorde en säkerhetsrisk.

”Personal påtalar till AF på måndag morgon 14/11 att rumsvisitationer bör ske snarast då misstanke om att vapen finns på avdelningen. Till svar får man att det inte finns möjlighet till detta då JO är på besök”

Planerat våldsdåd mot personal

Tre dagar efter att personalen först påtalat misstankarna genomförs en rumsvisitation. Man hittar bland annat hemmagjorda knivar gjorda av avbrutna bestick och vasst plexiglas. Det bakomliggande syftet var enligt incidentrapporterna ett planerat våldsdåd mot personal.

I rapporten från JO:s besök riktades skarp kritik mot att ungdomar kunde gå in till varandra på nätterna. Under en intervju med SVT svarade dåvarande institutionschef att man löst problemet genom att tillsätta en “operativ ledare”.

Chefen: Saknar lagstöd att låsa dörrar

Men enligt personalrapporter från 2023 fortsätter problemet – ungdomar är inne i varandras rum och täcker över kameraövervakningen under nätterna.

– Den utmaningen är mer komplex än att det räcker med en åtgärd. Nattetid förväntas ungdomarna att sova i sina rum och de har möjlighet att själva låsa sina dörrar. Vi har inte lagstöd att låsa på vårt bevåg, säger nuvarande institutionschefen Robert Winneborn.

Personliga mötet med ungdomarna svårare

Han menar att omvärldsklimatet ställer högre krav på kontakten mellan personal och de intagna.

– Vill en ungdom vara vaken så blir det det personliga mötet vi måste arbeta med. Det har visat sig att den utmaningen har blivit större och större och personalen har inte räckt till.

Hör nuvarande institutionschefen om hur han ser på JO-besöket i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.