Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Luleåbon Joar har ”osynlig” ADD – blev utbränd i årskurs fem

Uppdaterad
Publicerad

Joel Mikaelsson i Luleå ska snart börja nian och har varit hemmasittare sedan årskurs fyra. Han har ADD, en diagnos som inte syns på utsidan, och familjen har fått kämpa hårt för att han ska få hjälp.

Joar Mikaelsson i Luleå har fått diagnosen ADD. Det är som ADHD men utan hyperaktivitet och betyder i hans fall att han både har svårt att filtrera bort ljud och intryck och att han har svårt med ”startmotorn”, alltså att komma igång med aktiviteter.

– Jag gillar att lära mig och att jobba, men har svårt att sätta igång när jag inte är intresserad av ämnet, säger Joar.

Slutade skolan då han mobbades

Han slutade gå till skolan i årskurs fyra på grund av mobbning. I femman gjorde han ett nytt försök att komma tillbaka vilket ledde till att han blev utbränd och fick ångest.

– Läraren sa åt mig att jag fick sitta i ett eget rum, men det hjälper ju ingenting, säger Joar som upplever att skolan varken hade kunskap eller resurser att hjälpa honom.

Fortfarande hemmasittare

Enligt skollagen har elever som på grund av sjukdom eller liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete under längre tid, men som inte vårdas på sjukhus eller en institution som är knuten till ett sjukhus, rätt till särskild undervisning som anordnas i hemmet eller på annan lämplig plats.

I dag är Joar Mikaelsson 15 år och ska snart börja nian. Han är forfarande hemmasittare men det fungerar bättre. Efter att ha bytt skola får han nu mer hjälp och för sin ADD har han fått medicin som gör det lättare att fokusera.

Hör Joars egen berättelse i klippet ovan.

MER i ÄMNET: Ångest och oro allt vanligare bland unga – hit kan du vända dig om du mår dåligt

Skollagen om hemmasittare

Enligt skollagen gäller att för elever som på grund av sjukdom eller liknande skäl inte kan delta i vanligt skolarbete under längre tid, men som inte vårdas på sjukhus eller en institution som är knuten till ett sjukhus, ska särskild undervisning anordnas i hemmet eller på annan lämplig plats.

För att särskild undervisning ska få ges i hemmet måste eleven samtycka till det. Om eleven är under 18 år krävs samtycke från elevens vårdnadshavare.

Rätten till särskild undervisning gäller för elever i:

  • grundskolan
  • grundsärskolan
  • specialskolan
  • sameskolan
  • gymnasieskolan
  • gymnasiesärskolan

Övriga skolformer omfattas inte.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.