Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar arbetsmarknadsministern om varför den nya batterifabriken ger ringar på vattnet i hela världen. Foto: Simon Vikström/SVT

Johan Pehrson (L): Fabriken i Luleå utmanar Kinas makt

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer var på plats när första spadtaget till den nya batterifabriken i Luleå. En av dem var arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) som ser positivt på den industriella utvecklingen i norr.

Företagare, kommunalråd och landshövdingen hade samlats vid Luleå industripark på måndagsförmiddagen. På plats var även arbetsmarknadsministern.

– Det betyder att Sverige går från ord till handling. Nu börjar man bygga och det här är en viktig del i den gröna omställningen, säger Johan Pehrson (L).

Världsutvecklande fabrik

Anläggningen förväntas producera 19 500 ton färdigt anodmaterial per år. Något som kommer användas till diverse maskiner som i allt större grad går mot en batteridriven värld.

– Det är helt nödvändigt för att få elektrifieringen på plats. Det räcker inte med att vi producerar massor av fossilfri el utan det krävs också att vi kan lagra den, säger Johan Pehrson.

Marknaden av grafit domineras till stor del av Kina – vilket gör att fabriken i Luleå viktig för hela världen enligt ministern.

Hör mer om det i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.