Jokkmokks kommunledning vädjar till invånarna inte ska ta hem sina anhöriga på vård-och omsorgsboendena. Foto: SVT

Oron växer i Jokkmokk – befarar spridning från Gällivare

Uppdaterad
Publicerad
Coronautbrottet i Gällivare har fått grannkommunen Jokkmokk att skärpa riktlinjerna kring besök vid samhällets tre vård-och omsorgsboenden.

Det är socialchefen Maria Larsson som gått ut med den nya coronainformationen på grund av det förvärrade läget i Gällivare och ett märkbart ökat tryck inom socialtjänstens verksamhet.

Oron växer

Besöksförbud gäller vid Kaitumgården, Pionjären och Bjärkagården och i dagsläget finns inga covid-19-smittade på boendena, men oron för det som händer i Gällivare är stor..

– Ett stort antal personer som är bosatta i Jokkmokk har Malmfälten som arbetsplats, säger Maria Larsson och fortsätter:

– Invånarna i Jokkmokks kommun har tidigare visat kraft i att sluta upp för varandra och den kraften behöver vi nu mer än någonsin.Vi måste hindra smittan från att komma in på våra boenden.

”Inga kramar”

Hon avråder bestämt från att anhöriga ska ta hem sina närstående, ta närstående till sommarstugor eller på utflykter där det finns många människor eller ta med närstående i någonstans från boendet.

– Vi måste i alla lägen och hela tiden respektera avståndet till närstående – minst två meter.Detta betyder inga kramar eller annan beröring, säger Maria Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer