• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S). Foto: SVT

Jokkmokks kommunalråd hoppar av – protest mot styre med SD

Publicerad

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) hoppar av i protest mot att oppositionen styr med Sverigedemokraternas hjälp.
– Jag lämnar över posten som kommunstyrelsens ordförande till den nya majoriteteten, säger han.

Det var under dagens fullmäktigemöte som maktförhållandena förändrades. Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet, Samernas väl och Moderaterna drev bland igenom valet av en ny fullmäktigeordförande med hjälp av Sverigedemokraterna (SD).

Återremiss

Tommy Isaksson Rensfeldt (FJK) vann en sluten omröstning mot Sven Holmqvist (S) med siffrorna 13-12.

Och dessutom var förslaget att satsa 112 miljoner kronor av kommunala medel för att bygga ett nytt kontorshus åt Vattenfall, som betalar tillbaka genom ett långt hyreskonstrakt.

– Det blir återremiss, det är vi i oppositionen överens om, säger Roland Boman (FJK).

– Vi är också för återremiss, säger Denise Magnusson (SD).

Hoppar av

Och Robert Bernhardsson menar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet plötsligt hamnade i minoritet med 12 av 25 mandat.

– Alliansen har i dag tagit majoriteteten i Jokkmokks kommun tillsammans med SD. Det innebär att vi och vänstern inte har majoritet och vi kommer att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.