”Norrskensvirveln” i Luossavaara. Foto: Jonas Hed

Jonas bevittnade makalösa ”norrskensvirveln” på nyår: ”Vem behöver fyrverkerier?”

Uppdaterad
Publicerad

Ett gäng stockholmare på nyårsresa till Kiruna lyckades fånga ett fantastiskt norrsken på bild – bara minuter före tolvslaget. Men ”norrskensvirveln” i Luossavaara höll på att undfly deras kameralins.

Jonas Hed från Vaxholm i Stockholm är i Kiruna med vänner för fira nyår. Vännerna bar med sig en kamera i hopp om att fånga ett spektakulärt nyårs-norrsken på bild, men det var mycket molnigt under eftermiddagen och kvällen, så efter några timmar gav de upp och begav sig till en lokal bar.

En halvtimme innan tolvslaget gick de tillbaka till hotellet för att lämna kameran. När kameran var lämnad i rummet och Jonas kom ut såg han att det plötsligt hade öppnats en spricka i molnet där ett fantastiskt ljusspel syntes.

– Det var som en ljusslöja över himlen – oerhört vackert. Jag har sett norrsken någon gång förut, men aldrig så här starkt och ståtligt.

Hann fånga det på bild

Han kastade sig in tillbaks i rummet igen för att hämta kameran.

Två bilder togs snabbt innan norrskenet försvann – den ena blev suddig, men en sista blev lyckad.

Jonas Hed från Vaxholm lyckades till slut fånga norrskenet på bild: ”Otroligt vackert!”. Foto: Henrik Sköld/SVT

Sedan fick de rusa ner till Kiruna centrum för att inte missa tolvslaget.

– Det var verkligen en höjdpunkt att få se ett så unikt naturfenomen på nyårsafton. Vad ska man med fyrverkerier till när man har norrsken?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.