Möt Ellen Spålséus Nordsvan i videon ovan som lär sig cirkuskonster tillsammans med andra andra barn och ungdomar i Öjebyn. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Här tränar Ellen Spålséus Nordsvan cirkuskonster i Piteå: ”Lärt mig luftakrobatik”

Uppdaterad
Publicerad

Under fem dagar fylls Öjebyns sporthall i Piteå kommun av lindans, luftakrobatik och jonglering. Tillsammans med Cirkus Cirkör får barn och ungdomar möjlighet att lära sig nycirkus.

När SVT Norrbotten är på besök i sporthallen möter vi Ellen Spålséus Nordsvan. Hon är en av deltagarna på cirkusskolan och passar på att visa upp vad hon har lärt sig.

– Jag har lärt mig luftakrobatik och gå på lina, säger hon glatt.

Reser runt i Sverige och håller cirkuskurser

Cirkus Cirkör erbjuder coronaanpassade kurser i nycirkusträning under sommaren. Pedagoger hjälper barnen att utmana sig själva samtidigt som de har kul tillsammans med andra.

Deltagarna får prova på cirkusens alla spännande delar. Grupperna är åldersindelade, från sju år upp till 15 år.

– Vi är flera grupper som är ute och reser runt om i Sverige och har cirkuskurser. Så under den här tiden får man prova på att samarbeta, jonglera, hänga i trampets och gå på lina, säger Anna Aro, cirkusartist.

Behöver man några förkunskaper för att vara med?

– Absolut inte. Vi ser att många inte har provat på någonting till att andra har dansat eller något liknande. Men det är öppet för alla, man kommer hit med det man har och tränar tillsammans och leker.

Se hur det såg ut i hallen när ett gäng nyfikna barn och unga testade på cirkuskonster!

Här balanserar modiga Ellen Spålséus Nordsvan fram på lina. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.