Tommy Ivarssons son Jonathan hann aldrig få nya lungor. Innan Jonathans död startade de Jontefonden tillsammans för att hjälpa familjer i liknande situation. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Förlorade sin 15-åriga son – nu hjälper de andra familjer: ”Inget barn ska behöva dö i väntan på nytt organ”

Publicerad

På ett läger i Storforsen samlas familjer med barn och ungdomar som väntar på eller har genomgått en organtransplantation. Familjen Ivarsson grundade fonden när deras son Jonathan blev svårt sjuk och senare avled i väntan på en lungtransplantation.

– Inget barn ska behöva dö i väntan på ett nytt organ, säger pappa Tommy Ivarsson.

Under en helg i september träffades familjer bosatta runt om i Norrland som har barn och ungdomar som väntar på eller har gjort en organtransplantation. Lägret i Storforsen har fokus riktat mot familjesituationer och hur man kan hjälpa de drabbade till en bättre vardag.

– Det är så fantastiskt att vi får vara här i denna miljö, vi har nio familjer som bor i Norrbotten och Västerbotten och träffas här för att utbyta erfarenheter med varandra, säger Tommy Ivarsson.

Sonen hann aldrig få nya lungor

Jontefonden startade när Tommy och Gunilla Ivarssons son Jonathan blev lungsjuk bara 12 år gammal. Han sattes upp på transplantationslistan i väntan på nya lungor och samma år föddes idén om att starta en insamlingsstiftelse till förmån för familjer i liknande situation.

Men Jonathan hann aldrig få nya lungor och gick bort endast 15 år gammal.

– Jonathan var med och skapade Jontefonden. Nu när han sitter där uppe och tittar ner på vad vi gör här i Storforsen så kan jag lova att han är otroligt glad över att hans korta stund på jorden gjort avtryck, säger Tommy Ivarsson.

I klippet berättar Tommy att man är på god väg att komma till en punkt där de flesta får chansen till ett nytt organ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.