Boende i Nya Kiruna vittnar om att berggrunden skakade efter skalvet i LKAB-gruvan. Foto: Hans Sternlund/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jordskalv stängde LKAB-gruva: ”Kändes i Nya Kiruna”

Publicerad

Tidigt under fredagsmorgonen inträffade en seismisk händelse i LKAB:s Kirunagruva. Ingen person kom till skada men gruvan fick stänga under tiden området säkrades.

Det är inte ovanligt med seismiska händelser i gruvan men i sociala medier beskriver flera Kirunabor rejäla skakningar i berggrunden.

”Kändes i Tuolla och det har inte hänt förut”, skriver en signatur.

En annan skriver att det ”kändes i Nya Kiruna” och även boende på Lombolo vittnar om ett rejält skalv.

Området säkrades innan drift

Gruvchefen Joel Kangas meddelar att ingen kom till skada.

– Gruvan hölls stängd under tiden området säkrades och att gruvan öppnade igen klockan 06.30, säger han i ett pressmeddelande.

Magnituden mätte 2,2

Den lokala magnituden uppnådde 2,2 på LKAB.s egen skala.

– För att få svar på exakt var de seismiska händelserna äger rum behövs en skala som är anpassad efter förutsättningarna. Richterskalan är framtagen för att mäta naturliga jordbävningar på stora avstånd, den mäter i en annan frekvens och är för oexakt för de mindre skakningar som uppstår vid gruvbrytning, skriver företaget på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer