Josefin Steenari och hennes team förbereder sig för att bestiga Kebnekaise. Foto: SVT

Ska bestiga Kebnekaise – mot alla odds

Uppdaterad
Publicerad

I helgen ska 24-åriga Josefine Steenari bestiga Kebnekaise. Det som gör det här till en alldeles speciell prestation, är att Josefine är förlamad efter en skada när hon föddes.

Josefine Steenari bor i Lindome strax utanför Göteborg. Hon är rullstolsburen sedan födseln, men det har inte stoppat henne från att ha åkt skicart, flugit tandemflyg och badat i isvak i Skellefteå. Nu ska hon med hjälp av två assistenter och tre bärarlag med två personer i varje lag, ge sig på utmaningen att bestiga Kebnekaise.

På torsdagen var hon och hennes team på plats i Nikkaluokta. Härifrån ska hennes bärare vandra till Kebnekaise fjällstation medan Josefine flyger helikopter. Sen ska hon flygas till Kebnekaises nedre fjällstuga för att sedan bäras upp till toppen.

”Leva fullt ut”

– Mitt mål är att leva fullt ut, utmana mig själv, känna kyla, fart och höjder. Jag är en äventyrare som vill ta mig an livet på mitt eget sätt, säger Josefine Steenari.

Vad ser du som den svåraste utmaningen i det här?

– Att inte kunna styra över vädrets makter och om något skulle hända med bäranordningen eller annan del av utrustningen nu precis när det är dags.

”Piece of cake”

Hon ser dock inte bergsbestigningen som den största utmaningen hittills.

– Både ja och nej. Den allra största utmaningen jag ställdes inför var nog min egen födsel och den klarade jag kanon, så att bestiga Kebnekajse känns lite som en ”piece of cake” i jämförelse.

På lördag får vi veta hur det har gått för Josefine Steenari och hennes team.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.