Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bilen en livskamrat” – se bilägarna berätta om sina ögonstenar som ska visas upp på bilträffen i Gällivare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Jubileum för bilträff i Gällivare – 400 jänkare ska visas upp i kortegen

Uppdaterad
Publicerad

Den stora bilträffen Midnight sun meet i Gällivare firar 20-årsjubileum på lördagen. Uppåt 400 fordon väntas köra i kortegen som blir helgens stora höjdpunkt.

Det har gått några år sedan ett gäng killar satte sig och började planera för den första bilträffen. Då var det bara amerikanare som gällde, men med åren har man lättat upp reglerna för vilka som får vara med och köra i kortegen.

Håller på åldersgränser

– Nu säger vi 30 år och äldre samt specialfordon. Norrmännen kommer ofta med nyare bilar och vi kan inte neka dem. Men man kan inte komma med en Volvo XC60, säger Kjell ”Firro” Hansson, en av initiativtagarna.

Han säger att det har det varit mellan 350-400 bilar de senaste åren. Ett jubileumsår som detta borde det inte komma färre i alla fall.

Vissa kör långt, framför allt de som kommer från Nordnorge. Däremot är det färre som kommer från Luleå-Piteå-trakten.

”Svårflirtade”

– De är lite svårflirtade. Men man tycker att det borde vara lika långt från Luleå till Gällivare som tvärtom, säger Kjell Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.