Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomten i Juhonpieti, Pajala kommun, rår inte på pandemin och tvingas ta kompledigt över jul. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Jultomten tvingas kompa ut – katastrof för Pajalaturismen

Uppdaterad
Publicerad

14 plan med närmare 2 600 tomtesugna engelsmän har avbokats. Nu tvingar pandemin tomten i Juhonpieti till ofrivillig kompledighet vilket innebär en katastrof för turismen i Pajala.

Alf Anderson har specialiserat sig på tomteturism med inriktning mot engelsmän sedan 2012. Årets säsong var fullbokad med sammanlagt 14 flyg och totalt 2 590 engelska turister men pandemin ställer till det och allt går i stöpet.

– Det är inte alls roligt. Jag går miste om allting, säger Alf Andersson som även stängt för konferenser och är tveksam till att det blir något julbord.

Miljonintäkter går upp i rök

Allt innebär ett kraftigt ekonomiskt bortfall. Under de två veckorna i december som turismen pågår förloras intäkter på cirka 2,5 miljoner kronor.

– Men det är inte bara jag som drabbas. Vi är totalt sex entreprenörer med hundar, skotrar, bussar och renar som också förlorar sina pengar, säger han.

Tycker att Sverige skulle ha gjort som Finland

I dag extraknäcker Alf i en grillvagn vid Kaunisgruvan. Han vill inte skylla på regeringen, ”de har inte orsakat pandemin”, men han tycker att de kunde ha agerat annorlunda.

– De borde ha gjort som i Finland i våras och stängt helt i storstadsområdena. Inte föreslå utan sätta ett förbud – då reagerar alla människor.

I klippet hör du mer av Juhonpietis egna jultomte.

Alf Andersson brukar vara jultomte i Juhonpieti men årets fullbokade säsong ställs in helt. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet