Vem har rätten till jakt och fiske i fjällen? Idag inleds prövningen i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången om rätten till jakt och fiske i fjällen där Girjas sameby står mot staten. Justitiekanslern Mari Heidenborg anser att hovrättsdomen i Girjasmålet är svårtolkad och inte klarlade rättsläget.
– Jag är nöjd med att Högsta domstolen tar upp fallet, säger hon.

Mari Heidenborg efterträdde förra JK Anna Skarhed för precis ett år sedan och har fått ta över rättsärendet mellan Girjas sameby och staten.

I förhandlingarna i Högsta domstolen är det fortsatt advokaterna Hans Forssell och Jonas Löttiger som för statens talan. De har dock inte velat uttala sig utanför rättssalen.

Anser domen svårtolkad

Justitiekanslern är i en intervju med SVT Sápmi/Sameradion desto tydligare med vad hon anser om domen som meddelades av Hovrätten i Övre Norrland i januari i fjol. JK anser domen svårtolkad, och rättsläget blev inte klarare, enligt JK Mari Heidenborg.

Den gav visserligen samebyn en större rätt till jakten och fisket, men gav inte samebyn rätt att upplåta den till andra. Domen ansåg inte att det är oförenligt med lagen att staten fortsätter att förvalta jakten och fisket.

I klippet utvecklar Mari Heidenborg resonemanget om hur hon ser på hovrättsdomen och vad hon hoppas av Högsta domstolen.

Rättsprocessen har hittills pågått i tio år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet