Kaffe minskar återfall i bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Ett par koppar per dag.

Kaffe förefaller vara rena hälsodrycken, i alla fall när det gäller risken för att drabbas av cancer.

Flera vetenskapliga studier har visat att kaffe har en skyddande effekt mot bröstcancer och även andra cancerformer. Nu vet forskarna också varför.

-Koffeinet stänger av signalvägarna till bröstcancercellerna. Det resulterar i långsammare celldelning och ökad celldöd, berättar Ann Rosendahl, forskare på Lunds universitet och medförfattare till en färsk rapport om hur kaffe skyddar mot återfall i bröstcancer. Rapporten har i dagarna publicerats i den medicinska tidskriften Clinical Cancer Research.

Forskarna i Lund påvisade redan för två år sedan tillsammans med ett brittiskt forskarteam att ett par koppar kaffe per dag hjälpte till att förhindra återfall i bröstcancer, i synnerhet hos patienter som samtidigt behandlades med läkemedlet tamoxifen.

Ner på cellnivå

-Nu har vi gått ned i cellnivå och på så sätt fått större förståelse för de bakomliggande orsakerna, säger Rosendahl.

Hon och de andra forskarna har fokuserat sina studier på koffein och koffeinsyra, vanliga ämnen i kaffe, och hur särskilt koffeinet ger sig på de signalvägar som cancercellerna behöver för att växa. I studien deltog närmare 1 100 kvinnor varav drygt 500 som också tog tamoxifen.

-För de tamoxifen-behandlade kvinnorna, som druckit minst två koppar kaffe om dagen, var risken för återfall nästan hälften så stor som hos dem som drack en mindre mängd kaffe eller inget kaffe alls.

Förebyggande effekt

Den svensk-brittiska studien omfattande enbart kvinnor som redan diagnostiserats och behandlats för bröstcancer. Men forskarna har också kunnat iaktta att kaffe har en förebyggande effekt.

-Redan vid diagnostiseringen var cancern mindre utvecklad hos kaffedrickarna än hos de övriga, säger Ann Rosendahl som själv dricker tre koppar kaffe om dagen.

Fakta: Kaffe mot cancer

Fler studier visar att kaffe minskar risken för olika cancerformer och kan skydda mot återfall. Här är några exempel:

De som dricker minst fyra koppar kaffe varje dag löper 20 procent mindre risk att drabbas av hudcancer (malignt melanom) än de som dricker allra minst (National Cancer Institute, 2015).

För män som dricker mer än sex koppar kaffe om dagen minskar risken att insjukna i dödlig prostatacancer med 60 procent. Tre koppar per dag innebär en 30-procentig minskad risk (Journal of the National Cancer Institute, 2011)

Fem koppar kaffe om dagen halverar risken för den aggressiva formen av bröstcancer (Karolinska institutet, 2011).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.