Johanna Ericson i Boden vill döpa sin dotter till Kakan – men Skatteverket säger nej. Foto: Privat

Nybakad bulle får inte heta ”Kakan” – anses inte smakfullt enligt Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Ett föräldrapar i Boden får inte döpa sin dotter till Kakan då Skatteverket anser det direkt opassande.

– Inom familjen kommer vi fortsätta att kalla henne för Kakan, säger mamman Johanna Ericson i Boden.

Kakan har inte hunnit fylla två månader än och Skatteverkets beslut motiveras utifrån den paragraf i personnamnlagen som säger att namn inte får leda till obehag för bäraren.

Kakan är något man vanligen kallar små barn och därmed inte lämpligt som förnamn, skriver myndigheten. Andra namn som inte godtas är hjärtat, gumman, gubben, pysen, snubben.

– För oss är det jättetråkigt eftersom vi har kallat henne det sedan hon låg i min mage och hennes sjuårige storebror tycker det är gulligt. Det är ingen förebild eller så som ligger bakom, det har bara känts rätt att kalla henne Kakan, säger Johanna Ericson.

Så får namnet leva vidare

Att Kakan inte är tänkt som dotterns tilltalsnamn spelar ingen roll för myndigheten. Hon får inte heta det alls.

– Vi har googlat och sett att det finns personer som har Kakan som sitt tilltalsnamn, vilket inte var aktuellt i vår dotters fall.

Hur känns det att myndigheten inte tycker att ni gett dottern ett lämpligt namn?

–  Jag förstår också att det kanske inte är så roligt att heta Kakan om man inte valt det själv, men nu var ju inte vår tanke att göra det till ett tilltalsnamn. Nu får Kakan leva vidare som ett smeknamn inom familjen. Vi tänker inte överklaga som det känns just nu, säger Johanna Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.