Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommunen äger ju inte skog för att ta ut skog”, säger Anja Johansson (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Foto: Randi Gitz/SVT

Kommunen: Kalhyggen är inget stort problem inom Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Fjorton föreningar kräver stopp för kalhyggen. Anja Johansson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, svarar på kritiken: Luleå kommun kalhugger bara där det ska dras VA-ledningar eller ledningsgator samt där företag behöver etablera sig.

Medborgarförslaget om ett hyggesfritt skogsbruk inom Luleå kommun har inte tagits upp i nämnden ännu. Men det har också inkommit en likadan motion från Vänsterpartiet som de ska ta ställning till framöver. Förslagen syftar till att vilja bevara växt- och djurliv, bär- och svampmarker samt vandringsleder.

Falun kommun en föregångare

På pressträffen med de ideella föreningarna som förespråkar hyggesfritt skogsbruk togs Falun kommun upp som det goda exemplet. De och några andra kommuner har mer eller mindre infört andra typer av skogsbruk som alternativ till kalavverkning. I Umeå har de testat ”shackruteavverkning” (se artikel här nedför).

Kommunens avverkning inget stort problem

Anja Johansson (S) anser inte att Luleå kommuns skogsavverkningar är något stort problem – utan att de kalhugger där det är lämpligt. Hon anser även att hänsyn redan tas till andra värden i skogen än avkastning.

– Det finns ingen egennytta i att kalhugga, kommunen äger ju inte skog för att ta ut skog.

Hör Anja Johansson kommentera saken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.