Kalix sjukhus är bäst i landet på strokevård

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Kalix sjukhus kan sträcka på sig lite extra nu. Sjukhuset har nämligen utsetts till Årets strokeenhet i Sverige.

Sjukhuset i östra Norrbotten har länge legat i topp i landet vad gäller strokesjukvård. Nu har Kalix sjukhus fått omnämnandet Årets Strokeenhet 2019 av styrgruppen för Riksstroke.

– Här finns en otroligt kunnig, driven och engagerad personal genom hela vårdkedjan, säger verksamhetschefen Moa Bjerner, som jämställer utmärkelsen med ett SM-guld.

Bengt en nöjd patient

Kalixbon Bengt Strand som rehabiliteringstränar inne på Kalix sjukhus efter en stroke tycker att sjukhuspersonalen är värda den fina titeln.

– De är jätteproffsiga och jätteduktiga. Det kan betyda väldigt mycket för mig framledes att jag får tillbaka kraften i mitt ben som är försvagat och min vänstra arm som också är försvagad, säger han.

Oro för besparingar

Region Norrbotten ska spara och det finns en oro att Kalix sjukhus kan komma att drabbas.

– I dag har vi fått bevis på att vi sparar på det vi verkligen ska spara på, det vill säga liv och hälsa, säger Moa Bjerner.

Vilka konsekvenser ser du att en besparing på till exempel akutsjukvården skulle kunna få för människor som drabbas av stroke?

– För att vi ska kunna omhänderta människor med olika akuta tillstånd och bland annat akut stroke så krävs hög kompetens och en tydlig vårdkedja i hela det akuta omhändertagandet. Det har vi behov av för att kunna bedriva god strokesjukvård.

Till vänster, Hannele Hjelm, Riksstroke som delar ut diplomet årets strokeenhet 2019 till Kalix. Foto: Pressbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.