Under tiden som bron varit avstängd har trafiken letts om från Åkroken via väg 721 över Gammelgården och väg 720 genom Näsbyn. Foto: SVT

Kalixbron kan öppna – en vecka tidigare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har arbetat dygnet runt med att förstärka älvbotten vid brofästena till Kalixbron. Nu kommer besked att bron kan öppna en vecka tidigare än väntat.

Det var den 30 januari som bron över Kalix älv fick stängas akut. Detta efter att dykare upptäckt att brofundamenten såg ut att vara skadade.

Till en början var det oklart när bron skulle kunna öppna igen men nu meddelar Trafikverket att bron öppnar för trafik lördag den 8 februari klockan 12.

”Vi har under hela arbetet haft säkerheten i fokus. Och det känns jättebra att vi nu, tidigare än beräknat, kan trafikera bron på ett tryggt sätt. Vad som orsakade förändringarna på älvbotten som gjorde att vi tvingades stänga är för tidigt att svara på i nuläget, men vi fortsätter att noggrant utreda orsaken”, skriver Jesper Klefsjö på Trafikverket i ett pressmeddelande.

”Har varit en jobbig tid”

Under tiden som bron varit avstängd har trafiken letts om från Åkroken via väg 721 över Gammelgården och väg 720 genom Näsbyn. Omledningen kommer avvecklas så fort trafiken på E4-bron släpps på igen.

”Trafikverket har full förståelse för att det har varit en jobbig tid för alla som har berörts. Vi vill rikta ett stort tack till närboende och trafikanter som visat både hänsyn och förståelse för att det har varit en jobbig tid för alla som har berörts”, skriver Jesper Klefsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.