Kallak en känslig fråga

Uppdaterad
Publicerad

Urbergsgruppen hävdar att ledande politiker i Jokkmokk och Luleå försökt stoppa den pågående utställningen på Kulturens hus om planerna på en gruva i Kallak.

Utställningen har väckt starka reaktioner i både Jokkmokk och Luleå kommun.

Bland annat för att arrangerande Urbergsgruppen påstått att Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson (S) försökte få kommunalrådskollegan Niklas Nordström (S) i Luleå att stoppa evenemanget.

– En av de som byggt utställningen har berättat för oss att Jokkmokks kommunalråd ansåg att Luleå inte ska ge sig in i kommuninterna angelägenheter, säger Leif Öhman från Urbergsgruppen.

Inte bra

Och Niklas Nordströms mejl om Kallak-utställningen visar att han varit kritisk: ”Kolla vad detta är. Inte bra att Luleå kommun är arrangör ”, skrev han till utvecklingschefen Anna Degerman.

Dessutom mejlade han till kulturchefen Åke Broström:

”Jokkmokks kommunalråd ligger på mig.”

Men utställningen pågår i Kulturens hus bibliotek sedan den 28 april och i dag gjorde Niklas Nordström avbön i samband med en Nordnytt-intervju.

Fel tolkning

– Jag ville ta reda på om Luleå kommun var arrangör och så var det inte. Luleå kommun ska inte ta ställning i frågor som rör andra kommuner. Vi upplåter bara lokaler i biblioteket.

– Och det var inte Jokkmokks kommunalråd som tog kontakt med mig. Jag fick det presenterat på ett sätt som gjorde att jag tolkade det så, men det var ett missförstånd. Det var en privatperson från Jokkmokk som tog kontakt med mig, säger Niklas Nordström.

Men hur kunde du då få för dig att det var Stefan Andersson som låg bakom det?

– Tolkningen som jag gjorde var fel. Det var inget mer med det.

Pajasliknande

Och Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson är inte alls nöjd med uppståndelsen kring hans person i Kallakfrågan.

– Jag gillar det inte alls. Att man får stå till svars för saker och ting som man gjort – så ska det vara. Men däremot är det oroväckande att man påstås göra saker som man inte har gjort. Det är en ren lögn att jag agerat mot utställningen i Luleå.

Men Leif Öhman från Urbergsgruppen tycker att politikernas ageranden är pajasliknande.

– Att föra in en hemlig aktör gör inte saken bättre. Man kan undra vad Niklas Nordström trodde att han skrev om egentligen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet