Minusgrader i juni. I natt var det – 6,8 grader i Latnivaara, nordväst om Gällivare. Det här är en arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Kallaste natten på 27 år

Uppdaterad
Publicerad

Latnivaara, nordväst om Gällivare, hade det rejält kallt i natt med – 6,8 grader. Det är den kallaste junitemperaturen i Sverige på 27 år.

Det svänger om det svenska vädret just nu. Efter värmeböljans topp i helgen var det betydligt kallare under natten till tisdagen. Särskilt i Latnivaara.

Temperaturen på mätstationens termometer sjönk till –6,8 grader under natten, den kallaste juninoteringen i Sverige sedan 1991.

Det har varit ännu kallare

Till köldrekordet för juni var det dock en bit kvar.

– Det är det kallaste på länge. Men kallast i juni hittills var det den 2 juni 1907, då det uppmättes –9,8 grader i Vassijaure, berättar Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Norrland har en hel del vind att vänta under tisdagen och på högre höjder väntas en del snö.

Kall luft för årstiden

Men även längre söderut i landet har de kallare vindarna börjat märkas. Medan Götaland under måndagen hade temperaturer på uppemot 25 grader väntades tisdagen bjuda på en topp på knappt 20 grader.

– Det är väldigt kall luft för årstiden som rör sig nedåt över landet, säger Charlotta Eriksson.

– Så många upplevde nog att de hade ett klädesplagg för lite på sig på morgonen.

Enligt SMHI kommer dock ny varmluft söderifrån mot slutet av veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.