Kallbadhus i Luleåälven

Uppdaterad
Publicerad

I dag lanserades planerna på ett stort kallbadhus i Harads utanför Boden. Det är Edeforsbygdens Ekonomiska Förening som ligger bakom planerna.

Tanken är en internationell målgrupp och ett nära samarbete med det kända hotellet i byn. Kallbadhuset ska vara en flytande byggnad som kommer att ligga i anslutning till den lilla ön prästholmen i Luleåälven. Anläggningen kommer att kunna ta emot upp till 50 gäster samtidigt på en yta av 450 kvadratmeter.

Internationella gäster

– Tanken är inte i första hand att vi ska locka personer från Luleå till att bada kallbad i Harads. Nej, vi ska satsa internationellt. Folk vill ha upplevelser och att bada isbad under norrsken kan vara en sådan, säger Bertil Harström som är en av arkitekterna som ritat byggnaden.

Hela satsningen beräknas gå loss på mellan fem och tio miljoner kronor och ska stå klar i slutet av nästa år. Designen är en hyllning till Luleälvens historia.

– Du kan se hela bygget som ett monument för skogen och timmerflottningen som bedrivits på Luleåälven. Ett monument med ett spännande innehåll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.