Seriestripen är beskuren. Foto: Egmont Publishings/Kalle AnkaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kalle Anka gör serie av stadsflytten

Publicerad

Stadsflytten i Kiruna blir tecknad serie i Kalle Anka – förflyttad till Ankeborgs värld där farbror Joakims penningkista börjar bli för tung för staden.

– Flytten av Kiruna har förstås inspirerat oss väldigt mycket. Det är ett väldigt spännande ämne, säger Catrine Lyng, redaktionell projektledare för Kalle Anka & C:o.

Precis som LKAB producerar farbror Joakim tungt kapital och konsekvenserna för omgivningen blir i seriernas värld nästan desamma i Kiruna och Ankeborg.

Staden rämnar

– Det finns tydliga kopplingar, men i Kalles värld så handlar det om att farbror Joakims överfyllda pengabinge är på god väg att få hela Ankeborg att rämna under den porösa stadsmarken, berättar Catherine Lyng.

Det blir Kalle Anka själv som ska agera som stadens bästa flyttexpert.

– Jag vill inte avslöja för mycket på förhand, och ank-lagar ogärna enskilda figurer. Men Kalle borde nog ha lyft på luren och tagit hjälp av flyttexperterna i Kiruna. För som så ofta när han tar sig an en utmanande uppgift, så går det inte riktigt som planerat…, säger Cathrine Lyng.

Kommunen har hjälpt till

Serieskaparna på Kalle Anka har gjort research om stadsflytten i Kiruna med hjälp av Kiruna kommun.

– Serieförlaget kontaktade oss och vi har skickat bilder och fakta om stadsflytten och försökt få det anpassat till barn. Jag tycker det är ett roligt initiativ – men sen vet vi ju att det inte brukar gå så bra för Kalle Anka, så det är tur att flytten utspelar sig i Ankeborg, säger Ulrika Hannu, kommunikationschef vid Kiruna kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet