• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Sverige har vänts upp och nere. Det är varmaste i nordligaste Norrland idag. Och snökaos i södra Sverige. Foto: SVT/TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kallhålorna har varmast i Sverige: ”Det är nästan komiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är upp-och-ner-vända världen i det svenska väderläget just nu. Medan det råder totalt snökaos i Skåne har kallhålan Karesuando – allra längst upp i norr – varmast i Sverige.

Meteorologerna på SVT har mest fått prata om väderdramatiken på Öland, i Skåne och östra Svealand de senaste dagarna. Nu uppenbarar sig ett nytt fenomen när varmluft från Atlanten trycks in västerifrån in över nordligaste Skandinavien.

Det ger dagens högsta temperaturer i norra Lappland.

– Det är nästan komiskt. Nu får man passa på att njuta i norr, men den det är inte våren som har kommit i norr. Det kommer snart att gå tillbaka till det mer normala, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Mildluft drar in över norra Sverige

När hon ska förklara väderläget måste hon ta fram Europakartan.

Där framgår att högtrycket har flyttat sig söderut och ligger nu i mitten av Sverige. Därmed släpps en tarm med mildluft som rör sig medsols från Island in över norra Skandinavien.

Det är fortfarande minusgrader i Naimakka, Nikkaluokta, Karesuando och de andra kallhålorna, även om det bara några få minusgrader. Därför är inte området färgat grönt på kartan.

Det omkullkastade vädret gäller hela Europa.

Varmare på Island än i Italien

– Häromdagen var det varmare i Reykjavik som hade sex plusgrader medan det bara var tre grader i Rom. Det händer inte varje vecka, säger Tora Tomasdottir.

Men snart övergår väderläget till det normala igen.

– Varmluften som har kommit in försvagas och det blir kallare i norr igen. Redan i morgon fredag kommer det att vara omkring fem-tio minusgrader, säger hon.

Varmast i Sverige

MÄTSTATION TEMPERATUR

Karesuando  -0,6 °C

Helsingborg -1,2 °C

Saittarova -1,3 °C

Paharova -1,3 °C

Pajala -1,4 °C

Naimakka -1,5 °C

Kiruna flygplats -1,9 °C

Nikkaluokta -1,9 °C

Parkalompolo -2,4 °C

Ylinenjärvi -2,4 °C

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.