Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvandlade bilen till cockpit – se hur körskolan i Luleå stöttar personer med NPF-diagnos i att ta körkort. Foto: Erica Olofsson/SVT

Ta körkort med NPF-diagnos kan bli svårt – och dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en dyr och krånglig historia att ta körkort om man har en diagnos. Samtidigt saknar många körskolor stöd för personer med särskilda behov, enligt riksförbundet Attention.

– Det är en snöboll som bara växer, säger vice ordförande Eric Donell.

Antalet adhd-diagnoser ökar drastiskt bland unga, enligt Socialstyrelsen. Det får effekter när allt fler kan behöva intyg och specialanpassad undervisning för att kunna ta körkort.

På riksförbundet Attention, som sprider kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), möter man många frustrerade medlemmar.

Kraftig ökning av adhd-diagnoser

– Det här är en snöboll som bara fortsätter att växa när vi får allt fler som får de här diagnoserna, säger Eric Donell, vice ordförande.

”Kan vara nedslående”

På riksförbundet ser man likheter mellan vissa körskolor och den vanliga skolan.

– Man har inte den kunskap och erfarenhet som krävs och det gör att det kan bli väldigt dyrt att ta körkort om man inte får rätt stöd. För många blir det i princip omöjligt, vilket kan vara nedslående eftersom det är en förutsättning för exempelvis arbete.

Svårt att få läkarintyg

När man ansöker om körkortstillstånd gör Transportstyrelsen en bedömning av om man uppfyller de medicinska kraven för att ha körkort. I bland kräver myndigheten läkarintyg – något som kan vara krångligt att få på vissa håll i landet.

– Transportstyrelsen vill att behandlade läkare skriver intyg och det är ju många gånger BUP i det här fallet. Men där är köerna redan långa och i vissa regioner har läkarna sagt i från att de inte skriver de här intygen.

Vad är ditt viktigaste råd till någon med diagnos när de ska ta körkort?

– Kolla upp vilka körskolor som har stöd för de med särskilda behov och prata med någon i din situation som har tagit sitt körkort där innan du väljer, säger Eric Donell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftig ökning av adhd-diagnoser

Mer i ämnet