Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Djurrättsförespråkaren Lili Päivärinta och företagaren Jan Emanuel Johansson vill rädda svanungarna i Haparanda. Foto: SVT/Erica Larsson

Kändisarna vill hjälpa till att rädda svanungar i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Tuomo Sankala i Haparanda vakar över fem övergivna svanungar i Haparanda. Nu erbjuds han hjälp av entreprenören och före detta socialdemokraten Jan Emanuel Johansson samt djurrättsförespråkaren Lili Päivärinta från popduon Lili & Susie.

Fem svanungar är i knipa efter att ha blivit övergivna av sina föräldrar för några veckor sedan. Efter det har de stora svanarna inte setts till, utan ungarna är lämnade åt sitt öde i en vattenpöl alldeles intill E4 vid gränsen mot Finland.

Före detta socialdemokrat erbjuder hjälp

Nu uppger två kändisar att de gärna vill hjälpa till med både pengar och expertis. En av dem är den före detta socialdemokraten och uppmärksammade debattören Jan Emanuel Johansson som drivit ett flertal välfärdsföretag.

När han vann dokusåpan Expedition: Robinson 2001 skänkte han delar av vinstsumman till förbundet Djurens Rätt.

– Det är absolut inget specifikt svanintresse utan det är ju mer att jag tycker att man ska vara snäll mot djur för att djuren har egentligen inga ordentliga representanter och de kan ju inte gärna prata för sig så då är det upp till oss människor att ta det ansvaret, säger Jan Emanuel Johansson till SVT.

Lili från popduo har blivit kontaktad

Den andra kändisen som visat engagemang för svanungarna i Haparanda är Lili Päivärinta. Hon inledde sin karriär tillsammans med sin syster i popduon Lili & Susie, som hade sin storhetstid på 80- och 90-talet. I dag arbetar hon även med djurskydd och verkar som djurskötare.

Lili tar bland annat hand om skadade och utsatta djur och nu vill hon hjälpa till att rädda de övergivna svanungarna i Haparanda.

– Vi har fått många meddelande angående de övergivna svanarna, säger Lili Päivärinta som driver Djurens ö wildlife rescue.

I videon berättar kändisarna hur de vill hjälpa svanungarna.

Djurrättsförespråkaren Lili Päivärinta har deltagit i många svanräddningar. Foto: Djurens ö wildlife rescue

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer