Elina Lineruth och Alice Sjömark, från Luleå Kajakklubb, paddlade i mål på bronsplats när Kanot-SM inleddes på söndagen.

Kanot-SM i Luleå: Första hemmamedaljen klar

Publicerad

I dag inleddes kanot-SM-veckan i Luleå. Med flera medaljchanser för hemmaklubben.

Dagens medaljskörd stannade dock vid en. Den kom på damernas K2 500 meter där Alice Sjömark och Elina Lineruth, Luleå Kajakklubb, paddlade i mål på bronsplats.

”Kul med SM hemma”

– Vi lade upp loppet som vi alltid gör. Vi är trygga med att veta att vi är jättestarka på slutet så det var en riktig kämpamedalj, säger Alice Sjömark.

– Det är jättekul med ett SM på hemmaplan, säger Elina Lineruth. Samtidigt som man tänker ”oh, shit, är det så många som kommer och kolla på mig”. Man är inte van vid att det är så många hejar.

Två fjärdeplatser för herrarna

Dom lyckades alltså inte försvara guldet från 2016 som för övrigt var Luleås allra första SM-guld på damsidan. Men dom var glada ändå.

För herrarna blev det som bäst två fjärdeplatser, för Henrik Strand i K1 500 meter och för Strand och tre lagkamrater (Joel Elenius, Erik Strand och Dag Johansson) på K4 500 meter.

SM fortsätter till fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.