Socialtjänsten i Älvsbyn skickade en känslig barnutredning till fel adress. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har tagit emot en lex Sarah-anmälan. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Känslig barnutredning skickades fel

Uppdaterad
Publicerad

Efter en förväxling har socialtjänsten i Älvsbyn skickat en barnutredning med känsliga uppgifter till fel person. Enligt en lex Sarah-anmälan hette denne likadant som den rätte mottagaren, men bodde i en annan kommun. Även barnen i respektive familj hade liknande namn.

Föräldrarna i familjen som felaktigt fick utredningen kontaktade handläggaren via sms och berättade att de fått handlingar om en annan familj och deras två barn. Socialtjänsten i Älvsbyn bad då dem då via sms att förstöra handlingarna.

– Det som har hänt är naturligtvis oacceptabelt och jag ser allvarligt på det inträffade. Utredningen pågår och så länge den inte är klar kan jag inte uttala mig mer än så här, säger Natalia Renlund, enhetschef vid socialförvaltningen i Älvsbyn.

Händelsen är lex Sarah-anmäld som ett allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I sin anmälan till Ivo skriver socialtjänsten att de vidtagit omedelbara ärenden.

Lex Sarah innebär att personalen i vissa verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden. Det gäller bland annat inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Även risk för missförhållanden måste rapporteras.

Lex Sarah kan även gälla andra brister och förhållanden. Till exempel dåliga arbetsrutiner och respektlöst bemötande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer