Utgångspunkten i boken är att de unga får vara sina egna experter på hur det är att vara ung idag. Foto: SVT

Känslosam bok av unga om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen kom en bok där några ungdomar från Piteå berättar ocensurerat för vuxenvärlden i en bok om hur de egentligen mår, innerst inne. Boken kom till för att vuxna ska lyssna och lära för att kunna förstå och stötta.

– Det var svårt till en början men när man väl får ned det på papper så blir det så mycket skönare och man liksom bara släpper ut det och det var det som verkligen fick mig att våga skriva allt, berättar 18-åriga Julia Öhlund från Piteå som är en av författarna i boken.

– Om jag delar med mig av det jag har varit med om kanske folk känner igen sig i det och kan få känna att de inte är ensamma, säger 17-åriga Wilmer Martinez som också skrivit en text i boken.

Val 2018 – #dinröst

Inte ensam

Boken heter också: ”Du är inte ensam” och i förordet utlovas sprängstoft från ungdomarna.

– Under processen med boken har jag har lärt mig att det är tuffare att vara ung i dag än när jag var ung, så är det. Det är trettiofem år sedan jag var ung och det är jättestor skillnad för de lever i en sån multimediavärld som är riktigt, riktigt komplex, säger Åsa Sandberg som är projektledare för SAM-projektet i Piteå och som arbetat tillsammans med ungdomarna med boken.

Vill sprida arbetsmodell i hela Norrbotten

Det är den ökande psykiska ohälsan och de ökade självmordstalen, särskilt bland unga i länet, som gjorde att Region Norrbotten drog igång SAM-projektet 2014. SAM står för Samverka, Agera och Motivera.

Med de ledorden utvecklade de ett nytt arbetsätt i pilotkommunerna Boden och Haparanda för att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga upp till 20 års ålder.

Resultatet av piloten blev SAM-modellen som är en verktygslåda med stöd och vägledning till kommuners arbete med att främja ungas hälsa,  en modell man nu hoppas sprida till samtliga kommuner i Norrbotten.

Och boken är ett exempel på ett medskapande arbetssätt i pratiken.

– Vi har fått jättemycket bra respons på boken, säger både Wilmer Martinez och Julia Öhlund.

Och Wilmer tillägger;

– De vuxna tycker att vi har gjort ett bra jobb med boken och det tycker jag med, men visst har en del blivit lite chockade av vad vi skrivit, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet