Foto: Tomas Oneborg, TT

Kattakuten belönas – tilldelas stipendium för sitt arbete

Uppdaterad
Publicerad

Kattakuten belönas med Luleå kommuns stipendium för hållbar utveckling.

Kattakuten i Norrbotten arbetar för att minska antalet hemlösa katter i norr. De rehabiliterar, vaccinerar och socialiserar hemlösa katter och försöker hitta nya hem åt katterna. Föreningen jobbar också med att nformera och sprida kunskap om vikten av ID-märkning, kastrering, vaccinering och vikten av att försäkra sina katter. Nu har deras arbete belönats med Luleå kommuns stipendium för hållbar utveckling på 15 000 kronor.

–Det här stipendiet betyder oerhört mycket för föreningen och för de katter som får ta del av pengarna. Men det är inte bara pengarna som är av betydelse. Vi får ett erkännande att det vi gör är viktigt och att vi blir tagna på allvar, säger Camilla Zerpe Karlssson, ordförande i Föreningen Kattakuten i Norrbotten, i ett uttalande.

Motiveringen till stipendiet

”Föreningen Kattakuten i Norrbotten har under många år och med ideella krafter, arbetat med att omhänderta, socialisera, samt omplacera övergivna och/eller förvildade katter, samt bekostat veterinärvård och rehabilitering som många av dessa katter är i stort behov av. Föreningen engagerar privatpersoner som tar in dessa katter till sina hem under rehabiliteringsperiod av varierande längd. Via föreningen återfinns också många bortsprungna katter som återförenas med sin ägare. Många är de eldsjälar som har lagt mycket tid och engagemang i detta arbete.

Föreningen deltar vid olika event, informerar och sprider kunskap om vikten av ID-märkning, kastrering, vaccinering samt vikten av att försäkra sina katter.

1 April 2019 trädde en ny djurskyddslagstiftning i kraft, vilket bland annat innebär ett förbud att överge djur, men också förtydligande om rätt till naturligt beteende hos djur. I sammanhanget kan nämnas att i Sverige idag beräknas finna ca 100 000 hemlösa och förvildade katter.

Föreningen Kattakuten i Norrbotten har under många år verkat i den nya djurskyddslagstiftningens riktning och anda. Ett ansvarsfullt och hållbart förhållningssätt och ägande av katten som sällskapsdjur och art.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.