Katt i kattkoloni Foto: SVT Arkiv

Kattpest har drabbat Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Den farliga sjukdomen kattpest som ibland också kan vara dödlig har drabbat katter i Piteå. De drabbade katterna ska ha hittats i en förvildad kattkoloni.

Det skriver Piteå-Tidningen.

– Det handlar om en kattmamma och hennes ungar som hittats i Pitholm. Alla var döda och vi skickade djur och prover till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för analys och SVA har bekräftat att det rör sig om kattpest, säger Lene Nyström som är djurvårdare vid Din veterinär i Piteå till SVT Norrbotten.

Nu uppmanar Lene Nyström kattägare att se över sina katters vaccinationsstatus. En uppmaning som gäller även innekatter då viruset kan komma in med djurägaren. Viruset som orsakar sjukdomen kan finnas i omgivningen i upp till ett år. Hundar drabbas inte av viruset.

– Om alla vaccinerade sina katter så skulle vi kunna slippa kattpest i landet. Det handlar om att ge katterna ett grundvaccin och därefter fylla på vart tredje år.

Det vanliga är att vaccinera katten vid 8 veckor, 12 veckor samt vid ett år och därefter vart tredje år.

Svårt veta var smittan kommer ifrån

Hon berättar att det inte går att säkerställa varifrån katterna fått smittan då den finns i naturen och då ingen vet varifrån kattmamman kommit.

Kattpest är mycket smittsamt och sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt och en del katter dör inom några timmar efter att den första symtomen visat sig. Speciellt unga katter riskerar att dö. Samtidigt som en del vuxna katter inte alls blir sjuka.

Långsammare sjukdomsförlopp innebär hög feber samt buksmärtor. Katten kan också kräkas och även få kraftig diarré, andra får feber, blir trötta för att sen tillfriskna helt.

Det vaccin som ges till katterna ger ett mycket gott skydd mot sjukdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.