Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör löparen Petter Engdahl om rekordtiden. Foto: Martin Hanner

Kebnekaise tur och retur på rekordtid

Uppdaterad
Publicerad

1 timme, 47 minuter och 17 sekunder. Det är det nya rekordet för sträckan upp och ner för Kebnekaise efter att löparen Petter Engdahl i torsdags slog det gamla rekordet med lite mer än tre minuter.

När tävlingssäsongen ställdes in passade Petter Engdahl från Dalarna på att göra slag i saken av den gamla tanken att springa upp och ner för Kebnekaise. Efter flera månaders förberedelser, bland annat i form av rådgivning från den tidigare rekordhållaren Erik Sifvert blev det i förra veckan dags att ta sig an det tunga berget.

När han efter lite mer än en timme och trekvart senare var nere i mål hade han gjort det på rekordtid, något som Östersunds-Posten var först att rapportera om.

Dålig sikt på toppen

– Det känns bra, säger löparen som de senaste dagarna har spenderat några dagar extra i den norrbottniska fjällen.

Löpturen var hans första gång uppe på berget, men någon möjlighet att njuta av utsikten uppe på toppen fanns inte då det var dålig sikt – och inte minst eftersom rekordet fanns i sikte. 

I klippet ovan kan du se bilder från loppet, och höra Petter Engdahl berätta om sin upplevelse!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.