Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På grund av snösmältning och regn har marken som fjällstationens pumphus stod på lyft – hör STF:s fjällchef Maria Persson berätta mer i klippet. Foto: Therese Sifvert/STF

Kebnekaises fjällstation utan avlopp – pumphuset lyfte från marken

Uppdaterad
Publicerad

Höga vattenflöden på grund av regn och snösmältning har gjort att pumphuset vid Kebnekaises fjällstation flyttats flera meter. Duschar och toaletter har fått stängas av till följd.

Det var dagen före midsommarafton som byggnaden började röra på sig.

– Det har bildats en massa nya jokkar och befintliga jokkar har svämmat över ordentligt. Vårt pumphus har inte klarat av de onormala flödena så det har flyttats, säger Maria Persson, fjällchef hos Svenska turistföreningen, STF.

150 påverkas

Totalt drabbas ungefär 100 gäster och 50 personal av avloppsproblemen.

– Men alla har än så länge tagit det med ro och varit glada så länge de kunnat fullfölja sin fjällsemester och nyttja anläggningen i övrigt, säger Maria Persson.

Som en kortsiktig lösning för toaletterna har man flugit upp bajamajor intill fjällstationen. Hur lång tid det kommer ta att reparera pumphuset vet man inte i nuläget.

Gul varning

SMHI har gått ut med en gul varning i Norrbottens läns fjällområde. Varningen gäller höga flöden i bäckar och vattendrag på grund av just snösmältning och regn.

Enligt SMHI:s hemsida sträcker det sig fram till natten till måndag.

I klippet hör du fjällchefen berätta om hur gäster och andra fjällvandrare påverkas av vattenflödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.