Kebnekaise lyckades locka turister till lågsäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Kebnekaise fjällstation har haft en dramatisk ökning av besökare de senaste fem åren. Satsningen på att försöka sprida ut turisterna till lågsäsong för att minska trycket på högsäsong har lyckas.

Svenska Turistförening driver Kebnekaise Fjällstation och de har sett en dramatisk ökning av gästnätter de senaste fem åren. 2015 var det 18 000 gästnätter och 2019 har det ökat till 22 000 gästnätter.

Under högsäsong juli och augusti är det ett hårt tryck på anläggningen av besökare som har inneburit att anläggningen inte har kunnat hålla den servicen som de har önskat för gästerna.

Sänkte priserna

För att minska trycket under högsäsongen gjordes det en satsning för att locka fler till anläggningen under andra tider än juli och augusti.

Man sänkte priserna för logi under juni och september. Den satsningen har pågått under några år nu och resultatet är att fler kommer under lågsäsong och därmed har anläggningen kunnat ta emot fler gäster utspridda under året.

Hör Marit Sarri, platschefen på Kebnekaise Fjällstation, i klippet om satsningen och ökningen av gästnätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.